Sverige vil bevare jernbanefærger over Østersøen

Hvis et tog skal fra Sverige til det europæiske kontinent, så skal det enten over Øresundsbroen eller med færgen fra Trelleborg til Rostock. Og godsmængden er støt faldende med jernbanefærgen. Alligevel anbefaler den svenske trafikmyndighed, Trafikverket, at der investeres i færgehavnen i Trelleborg. Det er konklusionen i en ny rapport fra Trafikverket til den svenske regering, der på den måde udspænder et sikkerhedsnet under trafikken med jernbanefærgerne over Østersøen.

Et sikkerhedspolitisk emne
Baggrunden for forslaget er dyster. Godstogene fra Sverige og sydover kører nemlig i stigende grad over Øresundsforbindelsen og gennem Danmark. Det gør jernbanefærgerne stadigt mindre rentable. Samtidig vokser truslen fra øst, og det gør sikre forbindelser til Europa til et sikkerhedspolitisk emne. Derfor foreslår Trafikverket i sin rapport også, det skal være det svenske forsvar, der sikrer forbindelsen mellem Trelleborg og Rostock.

” … som en sikkerhedsforanstaltning foreslås det derfor, at det svenske forsvar får til opgave efter aftale at sikre en fortsat togfærgedrift på kort sigt også efter 2026,” skriver Trafikverket i rapporten.

Siden Øresundsbroens åbning i 2000 har belægningen på de svenske jernbanefærger til Europa været i frit fald.
Siden Øresundsbroens åbning i 2000 har belægningen på de svenske jernbanefærger til Europa været i frit fald. Graf: Trafikverket.

Savner redundans
Når jernbanefærger til Tyskland kan blive til svensk sikkerhedspolitik, så skyldes det et stærkt fokus på rendundans. Hvis der ikke er en færgeforbindelse, der kan medtage godstog, til Europa, så er Sverige fuldstændig afhængig af Øresundsforbindelsen. Dels til militære transporter, men også til transporter af vigtige råvarer.

I 2020 indstilledes ruten med jernbanefærger mellem Trelleborg og Sassnitz på den tyske ø Rügen. Dermed er jernbanefærgen til Rostock det eneste alternativ til turen over Øresundsforbindelsen og gennem Danmark. Og Sverige tager sit forestående NATO-medlemskab alvorligt – med alt, hvad det indebærer:

Vigtig for værtslandsstøtte
”For Forsvaret udgør togfærgeforbindelsen et primært valg for jernbanetransporter. Forbindelsen er blevet mere betydningsfuld på det seneste og forventes at øge yderligere fremover på grund af det svenske værtslandsstøtte til allierede og det nærtstående NATO-medlemskab. Behovet forventes at stige for hurtige og langdistance tunge transporter til og fra kontinentet og videre inden for Sverige, skriver Trafikverket i sin rapport.

Etårig rammeaftale kan forlænges til 2030
Det er imidlertid ikke bare rent militære hensyn, der er argumentet for at bevare jernbanefærgerne mellem Trelleborg og Rostock.

”Selvom civilforsvaret ikke har udtrykt et særskilt behov for sin egen del, er togfærgerne vigtige for hele totalforsvarets forsyningskapacitet. Forsvaret har gennem en etårig rammeaftale med færgeoperatøren sikret transportbehovet på linjen mellem Trelleborg og Rostock, og aftalen kan forlænges indtil senest den 10. oktober 2030,” skriver Trafikverket.

Vil du have hele historien?

Med adgang til Femern Report er du opdateret på alle nyheder om byggeriet Femern forbindelsen.

...