Aalborg Portland vil gøre en indsats for at komme af med stemplet som klimaskurk. Det vil dog ikke få direkte betydning for de 1,3 millioner tons cement, virksomheden skal levere til Femerntunnellen.

Aalborg Portland vil gøre en indsats for at komme af med stemplet som klimaskurk. Det vil dog ikke få direkte betydning for de 1,3 millioner tons cement, virksomheden skal levere til Femerntunnellen. Arkivfoto: Aalborg Portland

Danmarks største CO2-udleder vil reducere udledningen med 73 procent

Cementproduktion er en af verdens største klimasyndere. Nu vil Aalborg Portland gøre en indsats for at komme af med stemplet som CO2-skurk. Det vil dog først slå igennem efter virksomhedens største leverance til dato: 1,3 tons cement til Femerntunnellen.

European Energy har allerede fremskredne planer om brintproduktion (Power to X) i Nakskov. Men i første omgang foreslår erhvervslivet at rørledningen føres gennem Jylland til Tyskland.

European Energy har allerede fremskredne planer om brintproduktion (Power to X) i Nakskov. Men i første omgang foreslår erhvervslivet at rørledningen føres gennem Jylland til Tyskland. Visualisering: European Energy

Erhvervslivet vil have brintrør til Tyskland gennem Jylland trods store Power to X planer på Lolland

Brint kan blive fremtidens danske eksporteventyr. De tyske virksomheder står foran en enorm omstilling. Men de har travlt og kan ikke vente på Femernforbindelsen er færdig. Samtidig er der meget mere vindenergi at komme efter i Nordsøen.

Cementfremstilling er en af verdens største CO2-syndere. Et nyt DTU forskningsprojekt skal nu undersøge en ny metode, der kan få energiforbruget og CO2-udledningen mærkbart ned.

Cementfremstilling er en af verdens største CO2-syndere. Et nyt DTU forskningsprojekt skal nu undersøge en ny metode, der kan få energiforbruget og CO2-udledningen mærkbart ned. Foto: Aalborg Portland.

2,9 millioner til forskning i lerbaseret cement

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget næsten 2,9 millioner til et forskningsprojekt, der skal udvikle teknologi til at forarbejde ler, så det kan erstatte kalk i cementproduktionen. Metoden vil kunne reducere den globale CO2-udledning betragteligt.