European Energy har allerede fremskredne planer om brintproduktion (Power to X) i Nakskov. Men i første omgang foreslår erhvervslivet at rørledningen føres gennem Jylland til Tyskland.

European Energy har allerede fremskredne planer om brintproduktion (Power to X) i Nakskov. Men i første omgang foreslår erhvervslivet at rørledningen føres gennem Jylland til Tyskland. Visualisering: European Energy

Erhvervslivet vil have brintrør til Tyskland gennem Jylland trods store Power to X planer på Lolland

Brint kan blive fremtidens danske eksporteventyr. De tyske virksomheder står foran en enorm omstilling. Men de har travlt og kan ikke vente på Femernforbindelsen er færdig. Samtidig er der meget mere vindenergi at komme efter i Nordsøen.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet. Illustration: Rambøll

Analyse: Deutsche Bahn har en plan B for Femernsund – og det er faktisk ikke så godt

Det er usikkert, om den ny tunnel mellem Femern og det tyske fastland bliver færdig til 2029. Plan B er at renovere den 60 år gamle Femernsundbro. Men det er farligt at have en plan B, for den risikerer at blive til plan A.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029. Foto: Bernt Hertz Jensen

Claus Ruhe Madsen: – Femernsundtunnel i 2029 virker meget ambitiøst

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister, Claus Ruhe Madsen, presser på for at få baglandsarbejdet til Femernforbindelsen – herunder en ny tunnel under Femernsund – færdig til 2029. Men selvom det er muligt, holder han det ikke for sandsynligt.

Det kan være sin sag at få det hele med på selfie, når det handler om et brobyggeri. Formanden for Folketingets transportudvalg, Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet, gjorde dog alligevel forsøget, da udvalget besøgte byggepladserne på både den ny Storstrømsbro og Femerntunnellen.

Det kan være sin sag at få det hele med på en selfie, når det handler om et brobyggeri. Formanden for Folketingets transportudvalg, Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet, gjorde dog alligevel forsøget, da udvalget besøgte byggepladserne på både den ny Storstrømsbro og Femerntunnellen. Foto: Bernt Hertz Jensen

Transportudvalget på bro- og tunnelinspektion

Folketingets transportudvalg var mandag på byggepladsbesøg. ”Problembarnet”, den ny Storstrømsbro melder, trods økonomisk rod, om fornuftig fremdrift. Femernbyggepladsen klarede tredobbelt skybrud i fin stil.

Når kystlinjen rykker sydpå på Lolland følger Strandbeskyttelseslinjen ikke automatisk med.

Når kystlinjen rykker sydpå på Lolland følger Strandbeskyttelseslinjen ikke automatisk med. Illustration: Effekt/Lolland Kommune

Politisk pres for hurtig revision af strandbeskyttelseslinjen ved Rødbyhavn

Opgravet materiale fra tunnelrenden bruges til landindvinding på Sydlolland, og det rykker kystlinjen. Men strandbeskyttelseslinjen ligger stadig fast. Det frustrerer folketingspolitiker. Kystdirektoratet er klar til at rykke på linjen – måske.

Sund & Bælt er nu klar med den miljøvurdering af en eventuel permanetgørelse af FLC's elementfabrik i Rødbyhavn, der skal danne grundlag for den politiske beslutning om fabrikkens fremtid.

Sund & Bælt er nu klar med den miljøvurdering af en eventuel permanetgørelse af FLC's elementfabrik i Rødbyhavn, der skal danne grundlag for den politiske beslutning om fabrikkens fremtid. Foto: Femern A/S.

Miljøvurdering af permanent elementfabrik klar

Sund & Bælt har offentliggjort den såkaldte miljøkonsekvensvurdering af en permanentgørelse af elementfabrikken i Rødbyhavn. De overordnede konklusioner varsler godt for en bevarelse efter 2029.

Formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, kalder det "mærkværdigt", hvis Femern A/S benytter sig af mundtlige aftaler.

Formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, kalder det "mærkværdigt", hvis Femern A/S benytter sig af mundtlige aftaler. Arkivfoto Jens Dresling/POLFOTO

Transportminister afviser skibsreders klagesag

Alt er kørt efter bogen, og der er ingen grund til ministeriel indblanden i skibsreder Jørgen Holm Christensens beskyldninger om, at han er blevet snydt af Femern A/S. Det oplyser transportministeren i et svar til Morten Messerschmidt (MF, DF).