Tysk kommune vil beholde tunnelhavn

I december 2023 vedtog det danske Folketing, at arbejdshavnen ved Rødbyhavn, sammen med elementfabrikken, kan blive liggende, når Femerntunnelen er færdigbygget. I den oprindelige anlægslov stod det, at både elementfabrik og arbejdshavn var midlertidige anlæg, der skulle fjerne, når tunnelen var færdig.

Det har åbenbart inspireret det lokale styre på Femern (Stadt Fehmarn). I hvert fald har Stadt Fehmarn i begyndelsen af januar sendt en forespørgsel til Femern A/S vedrørende fremtidig brug af havnen. Det bekræfter borgmester Jörg Weber (udenfor partierne) overfor FemernReport.

– Det er for tidligt at tale om detaljer, men vi har skrevet til Femern A/S den 7. januar, og de svarede os den 12. januar. Nu udestår planlægnings- og godkendelsesprocessen, siger Jörg Weber.

Ejes af den danske stat
Det er det statslige danske bygherreselskab, Femern A/S, der ejer arbejdshavnen. Derfor er det også Femern A/S, der i givet fald skal overdrage den til den tyske kommune eller en anden ejer eller operatør.

Pressechef, Jens Villemoes, fra Femern A/S bekræfter i et skriftligt svar, at selskabet har modtaget en henvendelse fra Stadt Fehmarn:

”Vi har fået en henvendelse fra Stadt Fehmarn, der gerne vil starte en dialog omkring en fremtidig anvendelse af den tyske arbejdshavn ved Puttgarden. En sådan dialog er vi naturligvis åbne over for. Ifølge myndighedsgodkendelsen er arbejdshavnen en midlertidig installation, der skal fjernes igen. Hvis den skal være permanent, så skræver det en særskilt tilladelse fra de tyske myndigheder,” hedder det i en e-mail fra Femern A/S.

Langsommelig myndighedsproces
Om det er kommunen selv eller en ekstern operatør, der skal eje og/eller drive havneanlægget i fremtiden er endnu for tidligt at sige noget om. Under alle omstændigheder udestår nu den proces, der på tysk hedder Planfeststellungsverfahren.

Planfeststellungsverfahren er en tysk administrativ procedure, der anvendes til at godkende større bygge- og infrastrukturprojekter, som f.eks. veje, jernbaner og lufthavne. Det kan sammenlignes med en detaljeret planlægnings- og godkendelsesproces, der sikrer, at alle relevante aspekter af et projekt bliver grundigt vurderet, inden der gives grønt lys for at gå i gang med byggeriet. Og det kan godt være en langsommelig forestilling. Det forberedende myndighedsarbejde i Tyskland forsinkede således byggestarten på Femerntunnelen med flere år.

En femtedel af arbejdshavn på Lolland
Arbejdshavnen ved Puttgarden er et langt mindre anlæg end ”storebroderen” i Rødbyhavn. Havneanlægget fylder i alt cirka ti hektarer og har 170 meter kaj. Til sammenligning fylder arbejdshavnen i Rødbyhavn cirka 50 hektarer.

Vil du have hele historien?

Med adgang til Femern Report er du opdateret på alle nyheder om byggeriet Femern forbindelsen.

...