FBC konsortiet er stort set færdige med at udgrave tunnelrenden. Kun små detaljer udestår

FBC konsortiet er stort set færdige med at udgrave tunnelrenden. Kun små detaljer udestår. Arkivfoto: Femern A/S

”Verdens bedste hollændere” har leveret et kæmpe hul

Det er sin sag at levere et 18 kilometer langt og 40 meter dybt hul i jorden indenfor en præcisionsmargin svarende til et A4-ark. Det har FBC-konsortiet præsteret til Bygherren, Femern A/S’, fulde tilfredshed. Kun de sidste detaljer mangler nu, før tunnelrenden er færdig.

Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn.

Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn. Arkivfoto: Deutsche Bahn.

Analyse: Mange ubekendte i Deutsche Bahns milliard-ligning

9.000 kilometer tysk jernbane skal opgraderes på syv år. Det bliver dyrt, men pengene er det mindste problem. Medarbejdere, materialer og maskiner bliver derimod en udfordring. Bureaukrati og jura risikerer at afspore projektet.

Det tog mellem 50 og 52 timer at støbe det første af i alt 711 tunnelsegmenter. Når alt kører efter planen, skal et 100-150 mand stort produktionshold kunne klare jobbet på 27 timer.

Det tog mellem 50 og 52 timer at støbe det første af i alt 711 tunnelsegmenter. Når alt kører efter planen, skal et 100-150 mand stort produktionshold kunne klare jobbet på 27 timer. Foto: Femern A/S

To tunnelsegmenter støbt – 709 resterer

Støbearbejdet på tunnelfabrikken i Rødbyhavn er i fuld gang. De første to segmenter er støbt, og mandag går man i gang med nummer tre af i alt 711. Men al begyndelse er svær, og de to første gik hverken hurtigt eller uden problemer.

Arbejdet på den tyske del af de vej- og jernbaneanlæg, der skal lede frem til Femern Bælt Tunnellen er allerede væsentligt forsinket i forhold den danske side. Nu melder Region Sjælland så ud, at de ikke tror på, at Femern Sund tunnellen bliver færdig til 2029.

Arbejdet på den tyske del af de vej- og jernbaneanlæg, der skal lede frem til Femern Bælt Tunnellen er allerede væsentligt forsinket i forhold den danske side. Nu melder Region Sjælland så ud, at de ikke tror på, at Femern Sund tunnellen bliver færdig til 2029. Foto: Femern A/S

Region Sjælland tror ikke på Femernsund tunnel i 2029

Region Sjælland melder sig nu blandt tvivlerne i forhold til om Deutsche Bahn bliver færdig med at bygge en ny Femernsundtunnel til aflastning af den 60 år gamle bro mellem Femern og det tyske fastland inden Femernforbindelsen indvies i 2029.

Finlands ambassadør til Danmark, Harri Kämärienen (th), var mandag på besøg på Femernprojektet i Rødbyhavn. Han var mere end almindeligt imponeret og har fået noget at fortælle om hjemme i Finland.

Finlands ambassadør til Danmark, Harri Kämärienen (th), var mandag på besøg på Femernprojektet i Rødbyhavn. Han var mere end almindeligt imponeret og har fået noget at fortælle om hjemme i Finland. Foto: Femern A/S.

Finland har kig på elementfabrikken

I Finland debatteres en fast forbindelse mellem Vaasa og Umeå og én mellem Helsinki og Tallinn. Mandag var Finlands ambassadør til Danmark på besøg på tunnelbyggeriet i Rødbyhavn, og han fik noget at skrive hjem om.