Når man besøger byggepladserne i Rødbyhavn og Puttgarden, i dag og sammenligner med, hvordan der så ud i 2021, så er det åbenlyst, at der er gang i noget stort og at det går hurtigt. Men vi har kun lige set begyndelsen. Det arbejde, der er pågået indtil nu, har for langt størstedelen været byggeri af en byggeplads.
Selve arbejdet med at forbinde Lolland og Femern skal først til at begynde nu, og så kommer der gang i festen. Aktiviteten på byggeriet forventes at toppe i løbet af de kommende tre år.
Femernprojektet har allerede givet arbejde til over 430 virksomheder. Aktiviteten og væksten på Lolland har nærmest aldrig været større, og det er nu, man skal holde sig til, hvis man vil med til festen.
Tak for at læse med og give plads i indbakken. Rigtig god weekend.
Bernt Hertz Jensen
Redaktør
.
Femern Belt Development kigger mod nye fokusområder
Udviklingsfond vil nu også fokusere på andre infrastrukturprojekter end Femernforbindelsen. Men først skal de sidste vækstdråber klemmes ud af byggeriet af verdens længste sænketunnel.
Teltleverandør er en af 274 danske leverandører til Femerntunnelen
Over 60 procent af underleverandørerne til Femernprojektet er danske. Hallgruppen, der leverer telthaller, er en af dem.
Femerntunnel forberedes til grænsekontrol
Både Danmark og Tyskland er medlemmer af Schengen-samarbejdet. Derfor anses grænsen mellem de to lande ikke som en ydre grænse. Alligevel skal Femerntunnelen være klar grænsekontrol.
Femern Belt Development: Hub 48 er bare begyndelsen
Flere store erhvervsvirksomheder har ligesom tyske Peper & Söhne fået øjnene op for Lolland-Falster, siger direktør for udviklingsfond.
25 kroner mere i timen til udenlandske byggearbejdere
Efter vanskelige forhandlinger har 3F Byggegruppen tirsdag indgået ny overenskomst med DI Byggeri. Især udenlandsk arbejdskraft får markante lønstigninger.
Virksomheder skal være fleksible for at få arbejdskraft på Lolland
Femernprojektet vender op og ned på arbejdsmarkedet. I dag er det virksomhederne på Lolland, der skal gøre sig lækre for de ledige. Der er nemlig masser af jobs at vælge imellem, og der kommer flere til.
Der skal mere selektiv nedrivning til
Hvis vi ikke skal ende i råstofmangel, bliver vi nødt til at være bedre til at genanvende materialer fra byggerier, påpeger Bente Villumsen, leder af Danske Regioners Videncenter for Miljø og Ressourcer.
Direktør på Lolland: Man skal ikke være bange for udenlandsk arbejdskraft
Arbejdsgiverne på Lolland-Falster skal pudse sprogkompetencerne af, hvis de mange ledige stillinger skal besættes. Onsdagens jobmesse i Maribo bød på fremmedsprog og fagter.
Råstofferne slipper op i år 2100
I Region Sjælland er der med det nuværende forbrug og antal råstofgrave råstoffer nok til år 2100.
Beton genanvendes som regel bedst som tilslag
Beton er blandt de største affaldsfraktioner i Danmark. Men hvordan kan beton bedst indgå i den cirkulære økonomi og hvornår er klimapotentialet størst, når det bliver til affald?
DB Netz sætter gang i Femern-jernbane
Til sommer skydes udbuddet af anlægsarbejdet på jernbanen på Femern i gang. Deutsche Bahn inviterer nu til digital leverandørdag.
Mest læste
- Byggeriet mangler opgaver, men beholder medarbejderne
- DB Netz sætter gang i Femern-jernbane
- Virksomheder skal være fleksible for at få arbejdskraft på Lolland
- Beton genanvendes som regel bedst som tilslag
- Der skal mere selektiv nedrivning til
- Første tunnelelement i produktion
- Mød mesteren bag Danmarks nyeste havn
- 25 kroner mere i timen til udenlandske byggearbejdere
- Råstofferne slipper op i år 2100
- Branchesamarbejde skal gøre cement og beton mere bæredygtig