En aftale er en aftale

Mange erhvervsdrivende har ”på forventet efterbevilling” investeret i forventning om, at Femernbyggeriet snart skulle i gang. De har så måtte notere et tab, fordi byggeriet ikke kom i gang som forventet. Sådan går det. Hvis man spiller med stor risiko for at vinde en større gevinst, så må man også være parat til at tabe stort.

Men hvis man har en aftale – tilmed med en statslig bygherre – så gælder aftalen selvfølgelig. Og hvis man som den nu konkursramte skibsreder, Jørgen Holm Christensen, har fået lovning på et stykke arbejde, så skal man have det – eller kompenseres, hvis aftalen annulleres. En mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig – men noget sværere at bevise. Så det er en god idé at få sine millionaftaler på skrift – også selvom der gives håndslag blandt venner.

Tak for at læse med og tak pladsen i indbakken.

Bernt Hertz Jensen
Redaktør

Konkursramt skibsreder: Femern A/S har snydt mig for millioner

Skibsreder Jørgen Holm Christensen har ventet over 10 år på et lovet stykke arbejde hos bygherren, som aldrig vendte tilbage trods mundtlig aftale, der bekræftes af flere kilder.

Jordentreprenør vækster stort

MSE Entreprise A/S i Nørre Alslev, som udfører jordarbejde på Femern-projektet, har drønende travlt og historisk stor ordrebog.

Ny transportmodel til Sund & Bælt

Det hollandske konsulentfirma Significance skal ,i samarbejde med COWI, udvikle en ny transportmodel til samtlige Sund & Bælts faste forbindelser. Kontrakten har en værdi på 9,5 millioner kroner.

Annonce