Arbejdskraftsbomben tikker

Det er svært at skaffe faglærte til byggeriet. Og lige om lidt er det helt umuligt. Lolland er et af de steder, det ser værst ud. Fremskrivningerne ser dystre ud, og Lolland vil være helt støvsuget for arbejdskraft, allerede inden øen er tunnelfast med Femern.

Robotterne er imidlertid klar – både til at bygge huse og tunneler. Automatisering – også i byggeriet – kan være vejen frem. Robotter og 3D printere skal ikke lære sprog og integreres kulturelt – og de gør, hvad de får besked på.

Tak for pladsen i indbakken og tak for at læse med.

Bernt Hertz Jensen
Redaktør

Lolland løber tør for arbejdskraft inden tunnelen står færdig

Lolland Kommune er blandt de kommuner, der kan se frem til det største problem med at rekruttere arbejdskraft om bare otte år, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Seks meter tunnel bygget af robotter

HyperTunnel har konstrueret verdens første underjordiske bygningsværk bygget udelukkende af robotter. Det er både hurtigere og billigere end manuelt byggeri – og reducerer risikoen for personskade ved byggeri og vedligehold af tunneler. FLC-selskab har investeret i teknologien.

3D print i beton trækker kunder og investorer til

I september kunne Europas første 3D printede kontorbygning slå dørene op. Teknologien bag kommer fra danske Cobod International. Nu er schweiziske Holcim trådt ind som investor i selskabet.

Femern Lab holder netværksmøde om digitalisering

Det nye laboratorium i Videns- og Læringscentret i Rødbyhavn åbner dørene til Femern Lab for interesserede virksomheder. Temaet for netværksdagen bliver ”Dokumentér virkeligheden til lands, til vands og i luften”.