Femernforbindelsen udvides med rundkørsel til Sønderborg

Aprilsnar! Femern Bælt-tunnelen er Danmarkshistoriens største infrastrukturprojekt, og når den står klar i 2029, vil den være verdens længste sænketunnel. Men nu sættes der en tyk streg under verdensrekorden: Region Sjælland og Region Syddanmark er sammen med Transportministeriet netop blevet enige om at tilføje en forgrening i tunnelen, så den vil forbinde Lolland og Als.

Cirka halvvejs mod Femern tilkobles den nye vest-forgrening via en rundkørsel, og forlænges med et tosporet motorvejsstykke, der vil munde ud i Mommark på Sydals. Forgreningen mod det sønderjyske vil afvige fra den oprindelige Femern-forbindelse ved ikke at have linjeføring til tog.

”Tag første afkørsel i rundkørslen”. Sådan vil det fra 2035 lyde på din GPS, hvis du skal fra Lolland til Als via den netop offentliggjort forgrening af Femern Bælt-tunnelen.
”Tag første afkørsel i rundkørslen”. Sådan vil det fra 2035 lyde på din GPS, hvis du skal fra Lolland til Als via den netop offentliggjort forgrening af Femern Bælt-tunnelen. Foto: Femern A/S, Redigering: Linda Andersen

Det er det nuværende konsortium, som vil forestå udvidelsen, der bliver brugerfinansieret gennem optisk nummerpladeregistrering.

Forsinkes ikke
Femern Bælt-tunnelen, som er under konstruktion, er planlagt til at være færdigbygget i 2029, og indtil videre forløber tidsplanen som forventet. Den nye rundkørsel vil være en omfattende tilføjelse til byggeriet, men direktøren for Femern A/S, Henrik Vincentsen, forsikrer, at man ikke skal blive bekymret.

– Det igangværende byggeprojekt forlænges ikke på grund af rundkørslen. Så danskere og tyskere kan stadig forvente at krydse Femern Bælt i 2029, fortæller han til femernreport.com og fortsætter:

– Vi er rigtig godt med i Femern Bælt-projektet og har i forvejen de nødvendige elementfabrikker i Rødbyhavn, så vi forventer allerede at have forgreningen til Als klar i 2035.

Tilfredse tyskere
At den oprindelige plan ikke forlænges, får en positiv modtagelse over grænsen: – Projektet er jo dansk rodfæstet, så når de kan allerede nu kan ekspandere og kapitalisere til at udvide med mere indenrigsrelaterede projekter, er det bestemt ønskværdigt, lyder det fra Borgmesteren i Femern, Otto-Uwe Schmiedt. Han ønsker Danmark og Femern Bælt A/S tillykke med det nye tilstødende projekt og ikke mindst den innovationskraft man udviser, imens projektet og byggeriet er i gang.

– Vi er bare lettede over, det ikke forsinker byggeriet, fortæller han.

Transportminister, Thomas Danielsen, ser det som et stort skridt på vejen mod et mere sammenhængende Danmark: – Vi har allerede forbundet det nordlige og centrale Danmark med færger og broer. Derfor er det på tide, at vi får koblet landets sydligste regioner sammen til gavn for både borgere og de lokale samt regionale erhverv.

Se video om den nye Als-forgrening herover.

Også Volker Wissing, transportminister i Tyskland, ønsker tillykke med Femern Bælt-tunnelens nyeste tilføjelse. Det fortæller den danske transportminister, Thomas Danielsen:

– Vi har naturligvis haft vores sydlige partner med på sidelinjen, og sidst jeg mødte min tyske kollega til ministermøde i EU, fortalte jeg ham, at vi var tæt på at lande aftalen, lyder det fra Thomas Danielsen.

Undersøisk rundkørsel med inspiration fra Færøerne
Ideen til en rundkørsel under vandet stammer fra Færøerne, forklarer Henrik Vincentsen. Her åbnede i 2020 verdens første undersøiske rundkørsel, Eysturoyartunnilin (da: Østerø-tunnelen) som med sine 11 kilometer er den længste af de i alt 20 tunneller, der forbinder de fleste af de 18 Nordatlantiske øer, og som har halveret transporttiden mellem det lille ø-riges to største byer, Torshavn og Klaksvik.

Den færøske kunstner Tróndur Patursson har udsmykket den undersøiske rundkørsel mellem Torshavn og Runavik. Det er Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen inspireret af.
Den færøske kunstner Tróndur Patursson har udsmykket den undersøiske rundkørsel mellem Torshavn og Runavik. Det er Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen inspireret af. Foto: Linda Andersen

So ein Ding müssen wir auch haben
Færø-tunnelens rundkørsel er verdens første under havet og befinder sig 73 meter under den brusende Nordatlanten. Den færøske kunstner Tróndur Patursson har udsmykket rundkørslen med et kunstværk af menneskelignende figurer, noget, som Lolland-borgmester Holger Schou Rasmussen er inspireret af:

– Jeg vil kontakte min borgmester-kollega i Sønderborg Kommune, Eric Lauritzen, og foreslå, at vi sammen udskriver en konkurrence blandt lokale kunstnere, så vi på lignende vis kan formidle den syddanske fortælling og kulturarv, udtaler han til FemernReport.com.

Femern-forbindelsens kommende vest-forgrening vil reducere køretiden til Sønderjylland med mere en 3 timer.

Fakta om Als-udvidelsen:

  • Femern Bælt-tunnelen kommer til at løbe mellem Lolland og Femern i Tyskland
  • Byggeriet er i gang, og tunnelen forventes at åbne i 2029
  • Region Sjælland, Region Syddanmark og Transportministeriet har netop vedtaget en aftale om en rundkørsel i tunnelen
  • Med rundkørsel vil der skabes en forbindelse til Mommark på Sydals
  • Den nye tilføjelse til projektet er planlagt til at stå klar i 2035
  • Forgreningen mellem Lolland og Als bliver brugerfinansieret og inkluderer ikke togdrift