Deutsche Bahn har fremlagt sin plan for at få strækningen mellem Puttgarden og Lübeck klar til Femerntunnellens indvielse, der er planlagt til 2029. Og den plan er ambitiøs grænsende til det urealistiske.

Deutsche Bahn har fremlagt sin plan for at få strækningen mellem Puttgarden og Lübeck klar til Femerntunnellens indvielse, der er planlagt til 2029. Og den plan er ambitiøs grænsende til det urealistiske. Arkivfoto: Deutsche Bahn.

Her er Deutsche Bahns plan for baglandsforbindelsen

Deutsche Bahn har overfor Lübecker Nachrichten fremlagt planen for at få de 88 kilometer mellem Puttgarden og Lübeck færdig til 2029. Planen modtages med tilfredshed hos Femern Belt Development. Men specielt realistisk er den ikke.

Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn.

Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn. Arkivfoto: Deutsche Bahn.

Analyse: Mange ubekendte i Deutsche Bahns milliard-ligning

9.000 kilometer tysk jernbane skal opgraderes på syv år. Det bliver dyrt, men pengene er det mindste problem. Medarbejdere, materialer og maskiner bliver derimod en udfordring. Bureaukrati og jura risikerer at afspore projektet.

Jan Sørensen, der er administrerende direktør for entreprenørfirmaet MSE, vurderer, at de tyske jernbaneudbud bliver for store for en mindre, dansk entreprenør. Men han vil gerne være med som underleverandør.

Jan Sørensen, der er administrerende direktør for entreprenørfirmaet MSE, vurderer, at de tyske jernbaneudbud bliver for store for en mindre, dansk entreprenør. Men han vil gerne være med som underleverandør. Arkivfoto: Anders Knudsen

Tyske jernbaneudbud bliver for store for Femern-”lillebror”

Et jernbaneprojekt med en samlet udbudssum på over 335 milliarder kroner er for stor en mundfuld for en dansk entreprenør med knap 300 ansatte. Men det er interessant at være underleverandør til, fortæller MSE-direktør Jan Sørensen.

Arbejdet på den tyske del af de vej- og jernbaneanlæg, der skal lede frem til Femern Bælt Tunnellen er allerede væsentligt forsinket i forhold den danske side. Nu melder Region Sjælland så ud, at de ikke tror på, at Femern Sund tunnellen bliver færdig til 2029.

Arbejdet på den tyske del af de vej- og jernbaneanlæg, der skal lede frem til Femern Bælt Tunnellen er allerede væsentligt forsinket i forhold den danske side. Nu melder Region Sjælland så ud, at de ikke tror på, at Femern Sund tunnellen bliver færdig til 2029. Foto: Femern A/S

Region Sjælland tror ikke på Femernsund tunnel i 2029

Region Sjælland melder sig nu blandt tvivlerne i forhold til om Deutsche Bahn bliver færdig med at bygge en ny Femernsundtunnel til aflastning af den 60 år gamle bro mellem Femern og det tyske fastland inden Femernforbindelsen indvies i 2029.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet. Illustration: Rambøll

Analyse: Deutsche Bahn har en plan B for Femernsund – og det er faktisk ikke så godt

Det er usikkert, om den ny tunnel mellem Femern og det tyske fastland bliver færdig til 2029. Plan B er at renovere den 60 år gamle Femernsundbro. Men det er farligt at have en plan B, for den risikerer at blive til plan A.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029. Foto: Bernt Hertz Jensen

Claus Ruhe Madsen: – Femernsundtunnel i 2029 virker meget ambitiøst

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister, Claus Ruhe Madsen, presser på for at få baglandsarbejdet til Femernforbindelsen – herunder en ny tunnel under Femernsund – færdig til 2029. Men selvom det er muligt, holder han det ikke for sandsynligt.

Stefan Seidler (SSW) er det første medlem af den tyske Forbundsdag fra det danske mindretal i Sydslesvig siden 1949. Han er ikke særligt optimistisk i forhold til, om ting bliver færdige til tiden på den tyske side af Femern Bælt.

Stefan Seidler (SSW) er det første medlem af den tyske Forbundsdag fra det danske mindretal i Sydslesvig siden 1949. Han er ikke særligt optimistisk i forhold til, om ting bliver færdige til tiden på den tyske side af Femern Bælt. Foto: Bernt Hertz Jensen.

Medlem af forbundsdagen: Tyskland næppe klar til Femern-åbning i 2029

Stefan Seidler, der er medlem af Forbundsdagen for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), er ikke optimistisk i forhold til, at Tyskland når at få sin del af infrastrukturen klar til Femerntunnelens åbning i 2029.