Deutsche Bahn har fremlagt sin plan for at få strækningen mellem Puttgarden og Lübeck klar til Femerntunnellens indvielse, der er planlagt til 2029. Og den plan er ambitiøs grænsende til det urealistiske.

Deutsche Bahn har fremlagt sin plan for at få strækningen mellem Puttgarden og Lübeck klar til Femerntunnellens indvielse, der er planlagt til 2029. Og den plan er ambitiøs grænsende til det urealistiske. Arkivfoto: Deutsche Bahn.

Her er Deutsche Bahns plan for baglandsforbindelsen

Deutsche Bahn har overfor Lübecker Nachrichten fremlagt planen for at få de 88 kilometer mellem Puttgarden og Lübeck færdig til 2029. Planen modtages med tilfredshed hos Femern Belt Development. Men specielt realistisk er den ikke.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet.

En planlagt ny sænketunnel under Femernsund risikerer at blive en sten i skoen for hele Femernprojektet. Illustration: Rambøll

Analyse: Deutsche Bahn har en plan B for Femernsund – og det er faktisk ikke så godt

Det er usikkert, om den ny tunnel mellem Femern og det tyske fastland bliver færdig til 2029. Plan B er at renovere den 60 år gamle Femernsundbro. Men det er farligt at have en plan B, for den risikerer at blive til plan A.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029.

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister anbefaler ikke at satse på, at Femernsundtunnellen er klar til 2029. Foto: Bernt Hertz Jensen

Claus Ruhe Madsen: – Femernsundtunnel i 2029 virker meget ambitiøst

Schleswig-Holsteins trafik- og erhvervsminister, Claus Ruhe Madsen, presser på for at få baglandsarbejdet til Femernforbindelsen – herunder en ny tunnel under Femernsund – færdig til 2029. Men selvom det er muligt, holder han det ikke for sandsynligt.

Bernd Rothe (bagest) fra DEGES, erhvervs- og trafikminister for Schleswig-Holstein, Claus Ruhe Madsen og statssekretær Daniela Kluckert fra forbundsministeriet for digitalisering og transport tog fredag det første spadestik til opgraderingen af B 207 til firesporet vej. Foto: DEGES

Bernd Rothe (bagest) fra DEGES, erhvervs- og trafikminister for Schleswig-Holstein, Claus Ruhe Madsen og statssekretær Daniela Kluckert fra forbundsministeriet for digitalisering og transport tog fredag det første spadestik til opgraderingen af B 207 til firesporet vej. Foto: DEGES

Endelig gang i tysk baglandsarbejde

Fredag blev det første spadestik til udvidelsen af Bundesstraße 207 taget. Der skal etableres 16 kilometer firesporet vej mellem Puttgarden og Heiligenhafen. Projektet føder både begejstring og bekymring.

Mogens Therkelsen beklager, at Den Dansk-Tyske Trafikkommission intet har fået gennemført i sine 12 år. Der har været masser af gode forslag, men regeringerne i København og Berlin agerer alt for langsomt, mener han.

Mogens Therkelsen beklager, at Den Dansk-Tyske Trafikkommission intet har fået gennemført i sine 12 år. Der har været masser af gode forslag, men regeringerne i København og Berlin agerer alt for langsomt, mener han. Foto: Sebastian Iwersen, Flensborg Avis/

Kras kritik af Dansk-Tysk Transportkommission: Har intet gjort i 12 år

Et mangeårigt medlem af den Dansk-Tyske Transportkommission ser ingen effekt af 12 års indsats. Transportorganisationen ITD er enig.