Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn.

Det kan ende med en regning på op imod 80 milliarder Euro (596 milliarder kroner) at opgradere 9.000 kilometer tysk jernbane. Men pengene er den mindste udfordring for Deutsche Bahn. Arkivfoto: Deutsche Bahn.

Analyse: Mange ubekendte i Deutsche Bahns milliard-ligning

9.000 kilometer tysk jernbane skal opgraderes på syv år. Det bliver dyrt, men pengene er det mindste problem. Medarbejdere, materialer og maskiner bliver derimod en udfordring. Bureaukrati og jura risikerer at afspore projektet.

Det tog mellem 50 og 52 timer at støbe det første af i alt 711 tunnelsegmenter. Når alt kører efter planen, skal et 100-150 mand stort produktionshold kunne klare jobbet på 27 timer.

Det tog mellem 50 og 52 timer at støbe det første af i alt 711 tunnelsegmenter. Når alt kører efter planen, skal et 100-150 mand stort produktionshold kunne klare jobbet på 27 timer. Foto: Femern A/S

To tunnelsegmenter støbt – 709 resterer

Støbearbejdet på tunnelfabrikken i Rødbyhavn er i fuld gang. De første to segmenter er støbt, og mandag går man i gang med nummer tre af i alt 711. Men al begyndelse er svær, og de to første gik hverken hurtigt eller uden problemer.

Støbearbejdet på det første tunnelsegment er allerede i fuld gang. Femern A/S ønsker ikke at svare på, hvad det vil betyde, hvis projektet skal udskydes på dette fremskredne tidspunkt.

Støbearbejdet på det første tunnelsegment er allerede i fuld gang. Femern A/S ønsker ikke at svare på, hvad det vil betyde, hvis projektet skal udskydes på dette fremskredne tidspunkt. Foto: Femern A/S

Femern A/S: Scandlines er bekymret for konkurrence

Det statslige bygherreselskab bag Femernforbindelsen har ikke meget til overs for den kritik af projektets CO2-regnskab, der rejses i en KRAKA-rapport bestilt af Scandlines. Femern A/S afviser dog at forholde sig konkret til kritikken.

Blandt andet Aalborg Portland er i gang med forsøg med genindvindig af CO2 fra cementproduktion. Det vil transportordfører, Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre, gerne have svar på, om man skal afvente i forhold til Femern projektet.

Blandt andet Aalborg Portland er i gang med forsøg med genindvindig af CO2 fra cementproduktion. Det vil transportordfører, Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre, gerne have svar på, om man skal afvente i forhold til Femern projektet. Foto: Aalborg Portland

Transportministeren skal redegøre for Femern projektets CO2-regnskab

En ny KRAKA rapport har rejst tvivl om, hvor grøn Femernforbindelsen egentlig er. Nu vil radikal folketingspolitiker have svar på, hvornår tunnelen kommer til at gøre en CO2-forskel.

Der bliver brug for struktører i hobetal, når først støbearbejdet med tunnelelementerne til Femerntunnelen for alvor kommer i gang senere i år. Men der er ikke mange, der vælger uddannelsen, og det kan blive et problem.

Der bliver brug for struktører i hobetal, når først støbearbejdet med tunnelelementerne til Femerntunnelen for alvor kommer i gang senere i år. Men der er ikke mange, der vælger uddannelsen, og det kan blive et problem. Arkivfoto: Bernt Hertz Jensen

Struktøruddannelse i frit fald

I januar i år startede bare 247 elever på erhvervsuddannelsen til struktør. Det er tilbagegang på over 35 procent i forhold til januar 2022. Det truer den grønne omstilling og de planlagte infrastrukturprojekter.